2012. március 27.

fal sörösüveg téglákból

The Heineken WOBO - sörösüveg, mint építőelem            via

A regényes történet szerint a '60-as évek elején  Alfred Heineken elindult, hogy végiglátogassa sörgyárait a világban. Biztos nem sejtette, hogy majd fél évszázaddal megelőzve a recycling trendjét, milyen ragyogó ötlet pattan ki a fejéből. Curacao-n járva feltűnt neki, hogy a szigeten halmokban hevernek mindenfelé az üres sörösüvegek, lévén a térségben nem volt megoldott a palackok visszaforgatása a gyártásba.

 A környezet ráadásul szűkölködött felhasználható építőanyagokban, ami meg is látszott a szegényebb réteg lakhatási körülményein. Ekkor jött Heineken felismerése az újrahasznosítható sörösüvegről, mint építőelemről, mely elvezetett  a John Habraken tervezővel közösen megalkotott, egymásba illeszthető, tégla formájú Heineken WOBO (world bottle - the brick that holds beer) palackhoz.
1963-ban legyártottak belőle 100.000 darabot (350 ml-es és 500 ml-es kivitelben, a méret különbözőség a falak építésénél is értelmet kap), ezek nagy része azonban megsemmisült, a kevés ép példány gyűjtőknél végezte.
Két építményt is felhúztak Hollandiában a palackokból, Heineken valamiért mégis úgy döntött, nem viszi tovább a projektet.





forrás:
http://archinect.com
wikipedia
concepto-industrial.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése