2012. március 24.

hulahopp-karikás szőnyeg pólóból



hulahoppkarika + póló  = szőnyeg

Hulahopp karika, pólócsíkok, egy kis idő és kész a szőnyeg!
Szép, hasznos, újrafelhasználós, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, egyszóval szuper találmány (kösz http://familyfun.go.com/crafts/hula-hoop-rug-995304/ !). Amellett, hogy rajongója vagyok a kerek szőnyegeknek, az is tetszik benne, ahogy a pólócsíkok egy egyszerű technikával kábé láthatatlanul egymásba fonhatók.. Ez a szőnyeg babapihenőnek készült a kertbe, átmérője 85 cm. A hulahopp karika 95 cm-es átmérőjű volt. Meg lehet próbálkozni fekete, műanyag vízvezetékcső karikába hajlításával is, és úgy már nagyobb szőnyeg is készíthető. Alább a leírás pár módosítással az eredetihez képest.
Amúgy hula vagy hulla?


Hozzávalók:
95 cm-es hulahopp karika
10-12 póló (persze úgy lett volna szép, ha épp van tíz amúgy kidobandó, szép és egyszínű, nem lyukas darab, de mivel nem volt elég, turkáltam 200 ft per darabért XL-eseket)
olló
cellux
1.

1. Azt a színű pólót, amiből a legbelső kört fogjuk majd szőni felvágjuk 1.5-2 cm-es csíkokra (ha szélesebb,  darabosabb lesz a végeredmény).
Ez azért fontos, mert a centrumban nagyon látszanak a vetőszálak.









2.
2. 11 csíkot ráhúzunk a karikára, egyenletesen elosztva, de két hurkot
összecelluxozva egy vetőszálként fogunk majd használni, így lesz 21 vetőszálunk (hogy meglegyen a szövési folytonosság).A hurkok végét celluxszal odaragasztjuk a karikához, különben elcsúszhatnak.








3.
 3. Az összes többi színűt pólót is felcsíkozzuk.











4.
 

4. Kezdjük a szövést a két összecelluxozott szál tövénél,   
ide kössük az első pólócsíkot önmagán áthurkolva. Vezessük a vetőszálak között ,úgy, hogy  az egyiket alulról, a másikat felülről kapja.
Ne húzzuk szorosra, mert akkor a kész szőnyeg pöndörödni fog.







5.
5. Amikor elfogy a szálunk, a következő pólóhurkot húzzuk át rajta,    
 majd saját magán is hurkoljuk át.











6.
6. Folytassuk így tovább, míg a belső leszövött körterület eléri a kb. 20 cm-es átmérőt, akkor az eddig egynek kezelt vetőszálak közül az egyiket kettőnek, a másikat egynek véve folytatjuk a szövést.. Megkönnyíti, ha a pólócsíkok két szárát széthúzva egyenként átcelluxozzuk a hulahoppra.








7.
 7. Amikor szőnyegünk elérte a kívánt méretet, leszedjük a celluxokat, elvágjuk a vetőszálakat és összecsomózzuk. Vagy marad díszítésnek, vagy betömködjük a szőnyegbe.









Mivel a végeredményem kissé pöndörödős lett, elhatároztam, hogy a későbbiekben csinálok belőle egy óriáspuffot a kertbe.



hula hoop rug

8 megjegyzés:

  1. Jól értelmeztem, hogy a póló "karikákat" nem kell megbontani, űgy duplán kell beleszőni a vetülékbe?
    Nagyon tetszik, szép színes darab lett, várom az óriáspuffot is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika, igen, duplán kerülnek bele. De láttam már olyan verziót is, aminél minden pólóból egy hosszú szálat készítette, úgy, hogy nem vágod végig a csíkokat, hanem a végek előtt 4 cm-rel megállsz, és a legalsót az eggyel fentebbihez vágod át. (ez nem tudom érthető volt-e)
      Viszont ekkor egy jókora gombóccal kell dolgoznod, meg kérdés, hogy lehet szépen összecsomózni.
      Örülök, hogy tetszik, puff nemsokára jön:)

      Törlés
  2. Ez csudiszép! A fürdőnkbe tökéletes lenne egy kerek szőnyeg. Akkor viszont lehet, hogy gyakrabban kéne mosni. Szerinted kibírná?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali! mosni lehet (nem gépben, inkább kádban), vízszintesen szárítva. Viszont fürdőszobába nem tenném, mert elég vastag és ugye nagyon üreges is, úgyhogy biztos nehezen száradna ki minden használat után. De most megihlettél fürdőszoba-szőnyeg ügyben. Gondolkozom rajta:)

      Törlés
    2. Köszi! Bízom a kreativitásodban és az ízlésedben is!

      Törlés
    3. Na, közben én is járattam az agyamat a fürdőszoba szőnyegen, és ki is ötlöttem egyet, de szerintem még egy pár hónap mire lesz időm megcsinálni. De azért kíváncsian várom a te ötletedet is!

      Törlés