2012. november 1.

kitömhető textiljáték tutorial - tacskó

Itt van hát a szabásminta és elkészítési útmutató a tacskóhoz.

hurrá!A szabásminta 4 darabból áll, A4-ben nyomtathatók, majd összeragasztandók. A fül nekem nagy volt, ezt saját ízlésre átszabtam, de a szabásmintán még az eredeti méret van.A halványabb vonal a ráhagyott varrásszélesség, a nyílak a szálirányt jelzik (ez csíkos anyagnál jöhet jól pl.).


A színével befelé hajtott textilre rágombostűzzük a szabminta darabjait, majd körberajzoljuk szabóceruzával.
A 3. számú kivételével mindegyikből 2 db kell. A fülből még kettő egy más színű anyagból.

Az A, B, C betűk igazítási pontok, érdemes ollóval becsípni az anyag szélét ezeken a pontokon, hogy varrásnál is lássuk.
Elsőként a 2. számú darabokkal foglalkozunk. Összegombostűzést követően varrjuk össze a két "hasaalját".


Következik a tacskó farka (5.sz.). A tövénél nem varrjuk össze, helyet kell hagyni a tömésnek. Ollóval becsípkedjük (stircöljük) az élesebb kanyarulatokat.

A füleknél ugyanez, a hegyes fülvégnél le is vágjuk a varrszélt, hogy kifordításnál szépen csücskösödjön.


Kifordítás után jöhet a farok tömése vatelinnel, ennek legjobb segédeszköze egy fakanál vagy ecsetvég. A fülekbe elég egy közbélés vagy flízréteg is, vagy semmi sem.


Összegomboztűzzük a hasaalja és az 1. sz. darab megfelelő részeit. Mindig színt színnel szembe tűzünk és varrunk!


Majd levarrjuk.
A füleket rátűzzük a fej megfelelő helyére, majd odavarrjuk.

Nagyon gondosan odagombostűzzük a 3. számú darabot a fej vonalát követve, A, C pontokhoz igazodva. A nyak részt nem varrjuk össze, ott fogunk tömni *.
A nyak elülső része kritikus varrás szempontból, figyeljünk, hogy a 3.sz. darab "A" végénél a közepét igazítsuk hozzá a középső varrathoz.A kitömött farkat varrjuk be a hátvonalba. A hátvarrat csak olyan hosszú lehet, hogy a kezünk kényelmesen tudjon tömni a nyaknál *.

A tömést a legtávolabbi pontoknál kezdjük el, kis adagokban adagolva a vatelint, hogy jó keméynre tudjuk tömni a lábakat, majd az egész testet. így lesz szép tartása a játéknak.
A végén a megmaradt nyílást apró kéziöltéssekkel bezárjuk.
párosan szép az élet

dachshund sewing tutorial with pattern

* Variáció: nem feltétlen kell, hogy a nyaknál legyen a tömési nyílás, lehet úgy is, hogy a 2. számú darab összevarrásakor középen (a jelölővonalak között) hagyunk egy nyílást. íEz jelentősen megkönnyíti a nyaki részek szép eldolgozását.

Ha úgy érzed, hasznos volt az ismertető, vagy kiegészítenéd azt, esetleg megvarrtad a tacskót ez alapján, kérlek oszd meg velem egy kommentben, nagyon örülnék neki! :)

2 megjegyzés:

  1. meg csináltam nem lett pont ilyen de jó lett köszönöm a mintát :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem valami hasonló kéne, csak egér szabásminta. Ha tudsz kérlek segíts!

    VálaszTörlés